Freshmotion

Met deze 5 tips wordt het uitzoeken van muziek voor jullie trouwfilm een stuk leuker!

Vincent Smit Leestijd 5 min.

Muziek uitzoeken voor een trouwfilm kan heel moeilijk zijn. Het is erg persoonlijk en heel erg belangrijk voor de sfeer. Zo heb je nummers die je heel mooi vindt, maar absoluut niet passen bij een trouwfilm. Maar wat is nou zo belangrijk voor het maken van de juiste keuze?

  1. Muziek moet jullie smaak zijn
  2. Het moet bij de bruiloft passen
  3. Er moet dynamic inzitten

Kies niet zomaar een leuk nummer van Spotify, maar neem echt de tijd om er goed over na te denken. Muziek zorgt er namelijk voor dat je de emotie van die dag extra voelt.

Fotoshoot bruidspaar in Delft.

Om jullie te helpen geef ik de volgende 5 tips:

  1. Type muziek
  2. Aantal nummers
  3. Muziek van ceremonie
  4. Laat je inspireren
  5. Geef het uit handen

Als bonus heb ik onderaan deze pagina nog enkele muzieksuggesties voor als jullie het echt niet meer weten.

1

Type muziek

De ochtend verloopt vaak relaxt en rustig (opmaak, aankleden etc.). Een rustig nummer past dan beter bij het begin van een trouwfilm. Wanneer je met een rustig nummer opent, kan er naar een hoogtepunt gewerkt worden waardoor de trouwfilm veel dynamischer wordt.

Voorbeelden

Voor het tweede nummer adviseer ik iets meer tempo. Het tweede nummer kan bijvoorbeeld ingezet worden net nadat jullie officieel getrouwd zijn, waardoor er weer een hele andere sfeer ontstaat in de trouwfilm.

Voorbeelden
2

Aantal nummers

Kies altijd minimaal twee nummers (maximaal 3, voor bijvoorbeeld een bruiloft die langer duurt dan 1 dag). Een trouwfilm duurt gemiddeld z'n 5 á 6 minuten en een nummer 3 á 4 minuten. Wanneer je voor 1 nummer kiest, moet de muziek vaak verlengt worden waardoor het al snel "saai" kan worden.

Het is mooier om twee nummers uit te kiezen die allebei iets worden ingekort. Je krijgt dan halverwege de trouwfilm een hele andere sfeer, waardoor er een hele andere emotie ontstaat.

Ceremonie filmen.
3

Muziek van ceremonie

Voor de ceremonie moeten jullie muziek uitzoeken. Muziek wanneer je binnenloopt bij de ceremonie of bijvoorbeeld net nadat jullie officieel getrouwd zijn. Ook deze muziek kun je gebruiken voor onder de trouwfilm.

Het verhaal wordt versterkt wanneer de muziek van jullie ceremonie gebruikt wordt op het moment dat de ceremonie te zien is in jullie trouwfilm.

Bovendien is het misschien makkelijker voor jullie om muziek voor de ceremonie uit te kiezen, dan voor jullie trouwfilm.

4

Laat je inspireren

Jullie kunnen je laten inspireren door andere trouwfilms te bekijken zodat jullie een beter beeld krijgen waar je op moet letten. Je komt er dan misschien achter welke muziek je leuk vindt voor onder een trouwfilm of juist niet.

Het klinkt heel cliché maar het belangrijkste is om te kiezen voor muziek die echt bij jullie past.

5

Geef het uit handen

Een ervaren filmmaker weet hoe hij een verhaal moet vertellen en wat voor gevoel hij wilt overbrengen. Soms wordt er muziek uitgekozen door het bruidspaar wat niet klopt bij de sfeer van de bruiloft en dat is jammer. Muziek bepaald namelijk voor een heel groot deel de sfeer van jullie trouwfilm.

Overleg met de filmmaker van jullie trouwfilm. Een professional weet wat wel en wat niet werkt. Uiteraard in overleg, zodat ook jullie je kunnen vinden in de keuze.

Ik weet het nog steeds niet

Vind je het nog steeds moeilijk? Dan heb ik hier een aantal suggesties voor je op een rijtje gezet. Klik op het nummer om de muziek te luisteren.

Rustige muziek

Uptempo muziek